Alberirsa, Irsay Károly u. 1. - Telefon/fax: +36 53/370-670

fagykárok ellen

Virágzáskori fagykárok mérséklése
DAMISOL® készítményekkel

 

A csonthéjas- és almatermesztéssel foglalkozó kertészek életét gyakran megkeseríti a virágzáskori, illetve a már virágbimbós állapotban jelentkező fagy. 

A DAMISOL levéltrágya család különleges, egyedülálló hatású készítményeinek alkalmazásával a virágmegfázások gyógyíthatók, illetve a fagyok hatása mérsékelhető. A készítmények alkalmazás technológiája a következő:

A fagy előtt 10-12 órával (minimum 4 óra kell a felszívódáshoz) kell juttatni a

  • DAMISOL BB Gabona 5 l/ha (0,5-1 dl/10 liter víz) vagy legújabb készítményünkből a
  • DAMISOL BB Frigomax 4 l/ha (0,3-0,7 dl/10 liter víz) mennyiségét.

A levéltrágya olyan erős, a virágok felé történő tápanyagszállítást indukál, amely segítségével jelentősen megnő a virágok szénhidrát koncentrációja. Ez a megnövekedett szénhidrát tartalom, amely órák alatt jön létre, védi a virágokat a hideg hatásától. Alma, körte esetében -5 - -7ºC, csonthéjasok esetében -3 - -5ºC fagy hatását tudja a szer orvosolni. A csonthéjasoknál az éves vessző háncsán is felszívódik a készítmény. 

A szert nagyon finom porlasztással, kis vízmennyiséggel kel a koronára permetezni.

A cél az, hogy annyi aktív virágot sikerüljön megmenteni, amennyi megakadályozza a fa hormonegyensúlyának felborulását, és így magakadályozza a szakaszos termés, az alternancia kialakulását.

A DAMISOL BB Gabona vagy a DAMISOL BB Frigomax kijuttatása után néhány nappal célszerű kipermetezni a másik különleges összetételű levéltrágyánkat, a 

  • DAMISOL Magnust.

Ebből az alma- és körteültetvényekre 2 x 2 l/ha mennyiséget szükséges kiszórni, 7-10 nap differenciával. A csonthéjasoknál elegendő 1 alkalommal kijuttatni a 2 l/ha mennyiségben.

A vázolt technológia alkalmazásával az elmúlt, immáron 20 év tapasztalatai szerint mindig volt annyi termés, amely biztosította azt, hogy a termesztés ne legyen veszteséges, illetve a levéltrágyázás megakadályozta az alternancia kialakulását.

Copyright © 2017. Damisol Kft. - Minden jog fenntartva.