Alberirsa, Irsay Károly u. 1. - Telefon/fax: +36 53/370-670

gyökérzöldségek

DAMISOL® levéltrágyák
a gyökérzöldségeknél

 

A gyökérzöldségek termesztése során különös gondot kell fordítani a növények nitrogén és kálium igényének kielégítésére. A fő tápelemeket 1:0,5:1=N:P:K arányban igénylik a gyökérzöldségek a megfelelő termés képzéséhez. A lazább, a gyökérzöldségek termesztésére legjobban alkalmas talajokon, a nitrogén folyamatos biztosítására kell gondot fordítani, de ügyelni kell arra is, hogy főleg a tenyészidőszak második felében elegendő kálium álljon a növények rendelkezésére. A mikroelemek közül a legfontosabb a bór pótlása. Hiányában a tenyészőcsúcs rothadni kezd, („szívrothadás”), illetve a zellerben még nagy üregek is keletkeznek, a karógyökerek „pudvásak, fásak” lesznek.

Az alapműtrágyázás mellett a következő levéltrágyázást javasoljuk:

A lombozat 15-20 cm-es állapotától 2-3 hetente célszerű levéltrágyázást végezni, elsősorban az esetleges növényvédelmi kezelésekkel egy menetben. Az első alkalommal a DAMISOL® Nitrogén 5-10 l/ha adagját javasoljuk kijuttatni. A vegetáció további időszakában a DAMISOL® Zöldség-Gyümölcs 5-10 l/hamennyiségét a legjobb kijuttatni oly módon, hogy az összes hektáronként felhasznált mennyiség ne haladja meg a 20 l-t. A „gyökerek” intenzív fejlődésének kezdetén van nagy szüksége a növényeknek a bór pótlására. Erre a legalkalmasabb a DAMISOL® Bórkoncentrátum 5 l/ha, vagy a DAMISOL® Bór Extra 3 l/ha adagja. A hosszú tenyészidejű fajtáknál a kezelést célszerű a betakarítás előtt 3 héttel megismételni, mert így a tárolhatóság sokkal jobb lesz.

Nagyon jól alkalmazható az intenzív gyökérnövekedés idején új kálium domináns termékünk, a DAMISOL®Elixír 3-5 l/ha mennyiségben, 1-2 alkalommal kijuttatva

A levélzöldségnek termesztett petrezselymet több alkalommal javasoljuk nitrogén levéltrágyával kezelni, de oly módon, hogy az 5-10 l/ha DAMISOL® Nitrogén mellé 5-10 l/ha DAMISOL® Zöldség-Gyümölcs is kerüljön kiszórásra.

Copyright © 2017. Damisol Kft. - Minden jog fenntartva.