Alberirsa, Irsay Károly u. 1. - Telefon/fax: +36 53/370-670

szója

DAMISOL® készítmények
alkalmazása a szójatermesztésben

 

A szója kiemelkedően fontos növény, hiszen termése, illetve olaja fontos étkezésünkben, állataink takarmányozásában. 

Termésének mennyiségét és minőségét a megfelelő levéltrágyák alkalmazásával eredményesen növelhetjük.

A DAMISOL® levéltrágyák különösen jól alkalmazhatóak a szója termesztésében, mert csak olyan hatóanyagokból készülnek, amelyekből a növények is általában építkeznek. Készítményeink nem tartalmaznak semmiféle hormont és a növények számára káros klórt, nátriumot.

A szója termesztésében az alábbi készítményeinket javasoljuk elsősorban a termesztés során:

I. A virágbimbók megjelenése előtt:

  • DAMISOL® Bórkoncentrátum 5 l /ha 

A készítmény szerves (észter) kötésben, egy molekulában tartalmaz bórt és káliumot. A bór nélkülözhetetlen elem a tenyészőcsúcs képzéséhez, a virágszervek megfelelő kialakulásához, a megtermékenyüléshez és a növényen belüli, az asszimiláció során képzett tápanyagok szállításhoz. A kálium szerepe közismert de talán itt is célszerű megemlíteni azt, hogy a megképzett tápanyagok cukorborátok formájában áramlanak a növényben a képzés (levél) helyétől a raktározás (hüvely, illetve szemek) felé. E tények, és a hatóanyag összetétele miatt alkalmazható kiválóan levéltrágyánk. 

A nagyon jó kálium szolgáltató talajokon a Bórkoncentrátumon kívül alkalmazható még a

  • DAMISOL® Bór Extra (150 g/l B) 3-4 l/ha.

II. A vegetáció során az általános kondíció növelésére:

  • DAMISOL® Szójakomplex

Ezt a készítményünket a növény valódi leveles stádiumától fogva alkalmazhatjuk, a növény igényeinek megfelelően. Kiválóan alkalmazható bármely a növényt ért stressz hatásának mérséklésére (gyomirtó szer okozta depresszió, atkakártétel, túlságosan meleg, aszályos idő, stb). A ha-ként felhasznált mennyiségnél azt célszerű figyelembe venni, hogy egyszerre ne adjunk ki többet, mint 10 l/ha mennyiség, és az összes kiadott anyag mennyisége pedig ne haladja meg a 20 l/ha nagyságrendet.

Amennyiben nem stressz hatást kell mérsékelni, úgy a virágzás idején és a szemek fejlődésének segítésére célszerű kétszer 5 l/ha mennyiségben alkalmazni a készítményt.

A fent javasolt készítményeken kívül még számos egyéb összetétellel is állunk a termelők szíves rendelkezésére, az esetleges tápanyaghiány tünetek orvoslására, a termés mennyiség, és minőség növelésére.

Copyright © 2017. Damisol Kft. - Minden jog fenntartva.