Alberirsa, Irsay Károly u. 1. - Telefon/fax: +36 53/370-670

feketebodza

DAMISOL® készítmények
alkalmazása a feketebodza termesztésben

 

A telepített bodza tápanyag igénye magas. Ahhoz, hogy jó minőségű, színanyagokban gazdag és jól együttérő termésünk legyen a növény tápanyagigényét ki kell elégítenünk. A DAMISOL® levél- és talajtrágyák alkalmazását a következőképpen javasoljuk.

 

I. Tavasszal a virágbimbók megjelenésekor a kezdeti fejlődés és a kötődés fokozására (április végén)

  • DAMISOL® Kondi 5 l/ha (0,5-1%-os konc.) +
  • DAMISOL® Bórkoncentrátum 5 l/ha (0,5-1 %-os konc.) vagy
  • DAMISOL® Bór Extra 3l/ha (0,3-0,5%-os konc.)

Ezek a kombinációk gyorsítják a tavaszi fejlődést. A bór segíti a növényen belüli tápanyagszállítást - a növényeken belül a megképzett tápanyagok cukorborátok formájában áramlanak -, segíti a virágszervek képződését és fokozza a megtermékenyülést. Az egészséges, jó megtermékenyüléshez a bodzának nagyon sok bórra van szüksége.

 

II. A virágzás után:

  • DAMISOL® Kondi 5 l/ha +
  • DAMISOL® Kálcium 5 l/ha

Az egészséges fejlődéshez ismét az általános kondíció fenntartása, javítása szükséges. Ehhez javasoljuk a kombináció legalább két alkalommal történő kijuttatását. A javasolt technológia alkalmazásával kielégíthető a bodza kálcium igénye is.

A bodza törzsén, vázágain gyakran látszik, hogy a háncs a berepedezik, a repedések alatt kórokozók telepednek meg, és később a növény kezd leszáradni, pusztulni. Ez a tünet a kálcium hiányának, illetve az egyoldalú nitrogén túlsúlynak a jele. A bodza kálcium igénye magas és ezt az igényt mindenféleképpen ki kell elégíteni, ahhoz hogy a repedések ne jelentkezzenek a törzsön, vázágakon. A DAMISOL® Kálcium különlegessége és kiemelkedően jó hatása abban rejlik, hogy az alkalmazott kémiai kötés segítségével a levélre kiadott kálcium nem csak a hajtásvégek felé, hanem visszafelé, a gyökerek felé is áramlik. Egyébként a kálcium mindig csak a tenyészőcsúcs felé áramlik a növényekben. 
 

III. A színeződés, termésérés kezdetén (július vége):

  • DAMISOL® Bórkoncentrátum 5 l/ha vagy
  • DAMISOL® Bór Extra 3 l/ha

A színanyagok képzéséhez ismét sok bórt igényel a növény. Ebben a készítményben a bór mellett sok kálium is található. Ez azért fontos, mert a növényen belül a megképzett tápanyagok cukorborátok (ehhez kell a sok kálium is) formájában szállítódnak a raktározás helye, jelen esetben az ernyők, felé.

 

IV. A szüret után:

  • DAMISOL® Kálium 5-10 l/ha +
  • DAMISOL® Kálcium 5-10 l/ha

Ez a kezelés segít a növény télre való felkészülésében is, mert a magas káliumtartalom növeli a szénhidrát felhalmozódást, ami lényegesen javítja a növények télállóságát. Ez pedig csökkenti a törzs felrepedésének hajlamát.

Copyright © 2017. Damisol Kft. - Minden jog fenntartva.